Menu Luk

BAG OM TIDENS SAMLING

BAG OM TIDENS SAMLING

Tidens Samlings grundlægger Annette Hage var fascineret af gamle ting og begyndte i 60’erne at samle på vores allesammens historie og rødder, mens andre havde travlt med at smide ud. Samleobjekterne var for andre ubetydelige hverdagsting, men for Annette fortalte de mere interessante historier end dem, som hun kunne læse i historiebøgerne.

Annette Hages voksende samling fik hende i 1968 til at åbne en blanding af en butik og et udstillingssted, som hun kaldte BAZAR XLI. Herfra udlejede og solgte hun brugsting og beklædning fra starten af 1900-tallet. Blandt andet blev der leveret tøj og rekvisitter til en række historiske danske film.

I starten af 1990’erne mente Annette Hage, at det var tid til at opstarte et nyt projekt. Hun var glad for sin butik, men også lidt for glad for sin store samling. I bund og grund ville hun helst ikke sælge ud af den. Hun havde længe haft en drøm om at oprette et museum, hvor hun kunne vise sin samling frem og derigennem lave et sted, hvor man kunne genopleve den nære fortid. Stedet døbte hun Tidens Samling, og museet åbnede for de første gæster i 1992.

Annettes hensigt var at skabe stemninger fra de forskellige årtier og anskueliggøre udviklingen i det 20. århundrede. Hendes ønske gik i opfyldelse, og danskerne fik et sted, hvor de kan mindes den nære fortid. Sideløbende med museet blev Bazar XLI nu en udlejningsbutik. Da butikken lukkede i 2006, overtog Tidens Samling udlejningen af beklædning og effekter til film og tv-produktioner.

Den dag i dag er Tidens Samling stadig baseret på Annette Hages private samling, der sammen med museet er gået i arv til hendes datter Cæcilie Ning Hage. Cæcilie har siden 2004 været museumsdirektør ved Tidens Samling og har ført museet videre i samme ånd som sin mor.

Cæcilie Ning Hage, museumdirektør på museet Tidens Samling, Kulturmaskinen, Farvergården, Brandts Klædefabrik, OdenseCæcilie Ning Hage er museumsdirektør for Tidens Samling og har drevet museet siden 2004, hvor hendes mor, museets stifter, Annette Hage gik bort.

Cæcilie Ning Hage deltager aktivt i byens kultur- og erhvervsliv og er som den første kvinde nogensinde blevet valgt ind i Energi Fyns bestyrelse. Ligeledes blev hun i 2009 udnævnt til æreshåndværker af Håndværker- og Industriforeningen i Odense også som den første kvinde.

Cæcilie blev født i 1971 i Odense. Hun er gift med Jonas, og har to børn. Den gamle historiske købmandsgård Kramboden, som Cæcilies morfar Knud Hage startede for 49 år siden fører Cæcilie og hendes mand nu også videre.

Annette Hage, grundlægger af Tidens Samling, ved sin butik Bazar XLIAnnette Hage var ivrig debattør i kulturlivet, butiksindehaver og kostumier. Annette Hage blev født 1952 i Odense. Hendes far ejede den gamle købmandsbutik Kramboden i Nedergade.  Annette Hage boede i Nedergade sammen med sin datter Cæcilie Ning Hage, der i dag er museumsdirektør på Tidens Samling. Annette Hages foretrukne periode var 1950’erne.

Årstal i Annette Hages liv

1963 Samlermanien begynder, da Annette som 12-årig i en antikvitetshandler køber en gammel dug fra tiden omkring århundredeskiftet.

1964 Som 14-årig er hendes teenageværelse begyndt at bugne med voksne kvinders kasserede garderober.

 

1968 Indehaver af genbrugsbutik og udlejningstedet BAZAR XLI i Overstræde. Genbrugsbutikken var en af de første af sin slags.

1968 På Marie Jørgensens Pigeskole må en 15-årig Annette møde op på rektors kontor til en påtale for sin påklædning. Hun gik i gammel herreskjorte og plusfourbukser.

1982 Annette var med til at besætte Industripalæet, da hun var stærkt imod, at det gamle palæ skulle rives ned. Lige lidt hjalp det.

1992 Stifter af museet Tidens Samling i Brandts Passage.

1999 Kåret til Årets Fynbo for sit arbejde med Tidens Samling og bidraget til kulturarven med udlejning til film.