Menu Luk

SÆRUDSTILLING - ung i 70'erne

OPLEV SÆRUDSTILLINGEN 'UNG I 70'ERNE'

7. marts – 14. december 2022

Museet Tidens Samlings nye særudstilling ‘Ung i 70’erne’ er en erindringsudstilling om et skelsættende årti med mange forskelligartede strømninger. Begreber som protestbevægelse, fællesskab og frisind blev en del af ‘Det brune årti’, der brød med tidligere tiders traditioner og fik omfattende indflydelse på fremtidens Danmark – såvel politisk som indenfor mode og boligindretning.

PROTESTBEVÆGELSE, KVINDEFRIGØRELSE & ANTIMODE
70’erne var en brydningstid præget af aktivisme og et ønske om at forandre verden. Både i offentligheden som indenfor det private hjem bølgede diskussionerne frem og tilbage mellem den unge og ældre generation. Kvindebevægelsens kamp for ligestilling skabte en ny bevidsthed og blev en fremtrædende del af årtiets kulturrevolution.

De mange nye tendenser i tiden var med til at forme årtiets familiemønstre. Ungdommen eksperimenterede med alternative bolig- og samlivsformer baseret på ligeværd og frihed som kontrast til det ‘pæne og trivielle’ familieliv. Størstedelen af danskerne levede dog fortsat i lovformelige ægteskaber som kernefamilier.

Også indenfor moden skete der store forandringer i årtiet. De unge udtrykte deres politiske holdninger igennem moden, gik i nærmest hvad som helst hvor som helst og skabte en helt ny livsstil, antimoden, med fokus på nye værdier.

‘Ung i 70’erne’ stiller skarpt på kontrasternes årti, hvor ungdommen gjorde op med samfundets normer, søgte væk fra det pæne og polerede henimod det alternative, naturlige og hjemmegjorte.
I særudstillingen kan gæsterne opleve årtiets trends og tendenser igennem alverdens farverige, unikke og hjemmegjorte effekter og beklædning. Kom helt tæt på og mærk stemningen i teenagerens ungdomsværelse, det pæne hjem med den nyetablerede kernefamilie og det alternative kollektiv. 

Særudstillingen er skabt i samarbejde mellem Ove Dahl – historiker, forfatter og leder for Dansk Center for Reminiscens og Cæcilie Ning Hage – museumsdirektør for Tidens Samling. 

Læs om Tidens Samlings permanente udstilling her.

Læs om Tidens Samlings tidligere særudstillinger her.