Søg
Close this search box.

moden i 1980'erne

Forskelligartede mode med mærketøj, farver og blå make-up
1980’erne var som de foregående årtier præget af meget forskelligartet mode. Modelementer var således både farvestrålende, pastelfarvet, afsyret denim, espadrillos, blå øjenmakeup og mærkevarer som f.eks. Kappa og Lacoste.

Punkbevægelse og antimode
I 1980’erne kom også punkbevægelsen, som en del af den antimode der opstod i 1970’erne, men som først for alvor blev udbredt i Danmark i 1980’erne. Tøjet var sort og delvist ødelagt. Mange havde desuden piercinger og gik med mørk øjenmakeup og store militærinspirerede støvler, gerne Dr. Martens. Punkbevægelsen var primært en trend blandt unge mennesker, som bl.a. brugte påklædning og udseende til at vise politiske statements.

Yuppier med karriere, skulderpuder og vildt hår
En tredje retning, der prægede 1980’erne, var yuppiekulturen, som en modreaktion på 1960’ernes og 1970’ernes hippiekultur. Her blev det moderne at være normal, kapitalistisk og et karrieremenneske.

Mænd gik tilbage til jakkesættet – det såkaldt ’power suite’, der dog kunne have grafiske mønstre. Dette fandtes også i en kvindelig udgave, som selvfølgelig havde skulderpuder. Det blev moderne at bruge kondisko sammen med jakkesæt og spadseredragter. Håret skulle være stort og vildt, makeuppen kraftig og ekspressiv.

I visse ungdomskredse var det også moderne, at mænd gik med makeup og similisten i ørene.