Søg
Close this search box.

moden i 1970'erne

Diskere med glitter, gabardinebukser og sort hår
1970’erne blev præget af især tre ungdomstendenser; enten var man ’disker’, ’flipper’/’hippie’ eller fulgte ’rockerstilen’.

Hvis man var disker, var man inspireret af diskomusikken og film som ’Saturday Night Fever’ og musikgruppen ’ABBA’.  Med diskoen kom andre farver, glitter, satin, plateausko, slimlineskjorter med store flipper, gabardinebukser med svaj og ruskindsveste med lange frynser på mode. Dertil kom, at stort hår og makeup var populært.

Flippere og hippier med genbrug, farver, unisex og ingen BH
Den anden tendens, flipperne, var en slags antimode, der var et opgør med tidligere modetendenser og forbrugsmønstre. Den indeholdt både genbrug, lapper, batikfarve og etniske mønstre. Lapper var et tegn på solidaritet med personen, der havde syet tøjet. Af respekt for dem måtte man bruge tøjet helt op. Det var også moderne at udtrykke sig politisk, og det kom også til udtryk i påklædningen.

Meget af moden var stadig inspireret af amerikanske tendenser, eksempelvis hotpants, buksedragter og denimstoffer. Ellers kom inspirationen fra alverdens hjørner, bl.a. Asien, Mellemøsten og Sydamerika. Fra de udenlandske inspirationskilder udbredtes bl.a. maxikjolen, ponchoer fra Peru og fårepelse fra Afghanistan. Moden symboliserede bl.a. et opgør med de vestlige kapitalistiske idéer, men opgøret blev også vist ved at sy sit eget tøj, som nogle gange blev inspireret af dansk folklore, f.eks. hønsestrik.

Hjemmelavet tøj var moderne for både mænd og kvinder, og det skulle gerne være farverigt. Lilla, brun, karrygul og orange var meget populære farver til både tøj og møbler. I sammenhæng med den mere naturlige stil blev naturligt hår og sparsom makeup også moderne. I kampen for ligestilling mellem kønnene droppede mange kvinder at gå med BH. Unisex blev betegnelsen for, at mænd og kvinder gik i den samme slags tøj. Fodtøjet var enten de fodformede ’andefødder’, træsko eller kernelæderstøvler.

Rockerstil med læderjakke, islændersweater og cowboybukser
I den sidste tendens, ’rockerstilen’ var uniformen cowboybukser, læder- eller cowboyjakke, islændersweatere, plateaustøvler og ikke mindst en knallert. Naturligvis med stor inspiration fra rockmusikken.