Søg
Close this search box.

moden i 1900

Korsetter og S-form
Moden var i starten af århundredet en direkte fortsættelse af det sene 1800-tals mode. Kjolerne var lange og havde både lange ærmer og høje kraver. Undertøjet var tungt og korsettet strammet ind, så man fik den eftertragtede S-form. Kvindemoden lagde ikke op til bevægelse, både fordi kjolerne var lange og upraktiske, men også fordi det tætsiddende korset besværliggjorde vejrtrækningen. Det forhindrede dog ikke kvinder i at bruge korset, nogle gjorde det endda også under graviditet. Dette skabte grundlag for reformkjolen, hvor fokus var omkring skuldrene i stedet for på taljen.

Forskelligt tøj til forskellige lejligheder
Mandens tøj var jakkesæt hvor bukser, vest og jakke ofte var af samme stof. Matrosuniformen var, også i mange år forinden, en stor inspiration for særlig børnetøjsmoden. Der var regler og etikette for både kvinder og mænd med hensyn til hvilket tøj, man havde på hvornår. Der fandtes dagligdagstøj, spadseretøj og aftentøj. Tøjets farver afspejlede årstiderne med mørkt tøj om vinteren og lyst tøj om sommeren. Spadseredragter brugtes, når man bevægede sig ud i byen til eksempelvis caféer og revyer.

Skygger og arsenik for et blegt look
Det var moderne at være bleg, da det var et symbol på, at man var rig nok til at sidde indendørs hele dagen. Udendørs beskyttede kvinder sig derfor mod solen med parasoller. Var man ikke bleg nok, kunne man ty til blegemidler, der ofte bestod af farlige farvestoffer som bly og arsenik. Makeuppen var ellers sparsom, eller sigtede i hvert fald efter at se så naturlig ud som muligt. Krøller var moderne, så det var et must at krølle håret. Glat hår var nemlig et symbol på en ensidig person.

Moden i 1910

Stærke farver og asymmetrisk snit
Indtil 1. verdenskrig var moden stærkt inspireret af østen. Dette sås på eksempelvis asymmetriske snit, stærkere farver og kimonoer. Måske inspireret af reformkjolerne, blev snittet mere flydende, og der var ikke så stort fokus på taljen. Korsettet blev dermed lettere at droppe, og moden blev mere praktisk.

Sort, gråt og praktisk under krigen
Under 1. verdenskrig blev det moderne med sorte og grå farver, der skulle symbolisere sørgetøj. Da flere kvinder kom i arbejde, blev moden også mere uniformeret og praktisk. I stedet for at skifte tøj flere gange om dagen, producerede man nu kjoler, der kunne bruges til forskellige formål. Der udarbejdedes også bukser til kvinder, men de blev endnu ikke en succes, og da de endelig gjorde, skulle de helst være så lette og brede, at det lignede et skørt.

Make-up bliver mere moderne
Med den voksende kvindebevægelse blev det i højere grad acceptabelt at gå med makeup, som ellers førhen var forbeholdt skuespillerinder og kurtisaner.