Søg
Close this search box.

moden i 1930'erne

Børskrakket påvirkede moden
Den økonomiske krise, der begyndte efter børskrakket i 1929 på Wall Street, afspejlede sig også i tøjmoden, der i 1930’erne blev meget mere diskret. Funktionalismen, der både indeholdt elementer af art deco og kubisme, prægede tøjet. Kvindekropsidealet var feminint, men slankt. De kvindelige former kom igen på mode, hvilket sås ved, at tøjet blev mere tætsiddende, og korsettet vendte i nogen form tilbage.

Praktisk tøj og billigere materialer
Selvom kvinder i mindre grad var på arbejdsmarkedet, var det stadig vigtigt, at moden var praktisk. Mange velhavende kvinder havde eksempelvis et frivilligt arbejde. Kvindemoden var inspireret af herremoden, i form af bredere skuldre og plateausåler, der gjorde én højere. Udendørs var hatte og handsker et must. Hattene var meget små og måtte holdes fast på hovedet med hårnåle. Aftenkjolen blev igen lang, men nu med åben ryg. Den blev lavet af bomuld, rayon eller viskose, da silke blev for dyrt. Man måtte spare, hvor man kunne.

Den stærke of sunde mand
Mandekropsidealet var stærkt og sundt. Om sommeren var det moderne for mænd at iklæde sig lyse jakkesæt, kaldet en Palm Beach habit. Jakkesættet var let og praktisk, men også billigt, da det kunne masseproduceres. Om vinteren gik mændene i de sædvanlige jakkesæt og trak i den militærinspirerede London-cut frakke, der fik skuldrene til at se bredere ud og hofterne smallere.