Søg
Close this search box.

ung i 70'erne

et ønske om at forandre verden

07.03.22 – 13.12.23.

Protestbevægelse, fællesskab og frisind. Gå på opdagelse i særudstillingen 2023 UNG I 70’ERNE og få indblik i et årti, der på mange måder minder om de emner, der optager os i dag.

Særudstillingen stiller skarpt på 70’ernes brydningstid præget af aktivisme og et ønske om at forandre verden. Begreber som protestbevægelse, fællesskab og frisind blev en del af ‘Det brune årti’, der brød med tidligere tiders traditioner og fik omfattende indflydelse på fremtidens Danmark – såvel politisk som indenfor mode og boligindretning.

Ungdommen gjorde op med samfundets normer, søgte væk fra det pæne og polerede henimod det alternative, naturlige og hjemmegjorte. De mange nye tendenser var samtidig med til at forme årtiets familiemønstre, hvor ungdommen eksperimenterede med alternative bolig- og samlivsformer baseret på ligeværd og frihed som kontrast til det ‘pæne og trivielle’ familieliv.

Rødstrømperne og kvindebevægelsens kamp for ligestilling skabte en ny bevidsthed og blev en fremtrædende del af årtiets kulturrevolution. 

Også indenfor moden skete der store forandringer i årtiet. De unge udtrykte deres politiske holdninger igennem moden, gik i nærmest hvad som helst hvor som helst og skabte en helt ny livsstil, antimoden, med fokus på nye værdier.

Kom helt tæt på og mærk stemningen i teenagerens ungdomsværelse, det pæne hjem med den nyetablerede kernefamilie og det alternative kollektiv. 

Særudstillingen er skabt i samarbejde mellem Ove Dahl – historiker, forfatter og leder for Dansk Center for Reminiscen, Anders Wedel Berthelsen – forfatter og lokalhistoriker og Cæcilie Ning Hage – museumsdirektør for Tidens Samling.