Søg
Close this search box.

sovekammerets gemmer

26.04.2010 – 18.09.2010

Ægtesengens hotspot
I starten af 1920’erne lægges stilen for hjemmets indretning. Fruerne fra det bedre borgerskab bruger sovekammeret til at skabe deres private univers med ægteparrets tøj, smykker, dufte og linned. Forbilledet er de film, som Hollywood producerer, hvor helten og heltinden tager publikummet med ind i ægtesengens hotspot. På udstillingen ”Sovekammerets gemmer – lingeri, linned og pikanterier” følges fire kvindeskæbner i en familie, der med forbillede i hver sin generation indtog sovekammeret. De besøgende skal ikke gætte sig til, hvad der gemte sig i skabe og skuffer – de står nemlig pivåbne. Og vi kan godt røbe, at der også gemmer sig en mand!

Sminkebord med smykker og smukke flakoner
Det var helt almindeligt at anskaffe sig et sæt af møbler, der passede sammen. Det bestod af en dobbeltseng med sengeborde, et klædeskab og ikke mindst fruens stolthed: sminkebordet med polstret taburet.
På udstillingen ses sminkeborde, som blev kvindens private sted for personlig pleje og skønhed. Det klassiske toiletsæt med spejl, hårbørste og tøjbørste i pletsølv pryder bordet side om side med farverige flakoner, hårpynt og smykker.

Lingeri og pikanterier
Et flot udvalg af smukke hofteholdere, gennemsigtige chemiser og farverige negligeer præger også en del af udstillingen. De besøgende får et lille indblik i det mere vovede, pyntede og udfordrende, som tog sin inspiration fra det elegante, franske udvalg af hjemmedragter og udstyr til kvinder. Disse fik senere også danske navne som ole-lukøje og skovtrusser. Kom tæt på ægtesengen. Kig i sminkebordets skuffer. Åben for klædeskabets gemmer.

Hjemmets private rum
Soveværelset tilhørte gennem årtier et af familiens lukkede rum. Det var kun stuen, kontoret og entréen, som gæsterne kunne betræde. Boligens lukkede dør skabte en vis nysgerrighed, og hvem kan ikke sige sig fri for, at det som barn var spændende at lure ind i forældrenes soveværelse, når man besøgte legekammeraterne, eller bare stå og rode i mors klædeskab eller tilsnige sig en smule duftevand fra hendes hylder.
Nu er muligheden der frem til september på Tidens Samling.