Søg
Close this search box.

n for nimbus og nilfisk

Dansk industri i verdensklasse

02.02.2015 – 17.12.2015

De besøgende får et godt indblik i udviklingen hos en mastodont inden for dansk industriel design, og den indflydelse Fisker og Nilsens konstruktioner og nyskabende ideer har haft på danskernes hverdag.

Peder Andersen Fisker og Marius Nielsen grundlagde i 1906 Fisker og Nielsen, som producerede elektromotorer, men begyndte snart at lave den nu verdenskendte Nilfisk støvsuger og senere hen begyndte produktionen af den folkekære “Nimbusmotorcykel.”

Særudstillingen sætter fokus på historien bag Fisker & Nielsen fra start til slut. De besøgende kan i den omfangsrige særudstilling opleve designklassikere helt fra den første patenterede Nilfisk i 1910 til den første Nimbus motorcykel i 1919 og frem til 1959, hvor Nimbus-produktionen officielt blev indstillet.

Nytænkning og innovation
Fisker & Nielsen forstod vigtigheden i at springe rammerne for, hvad der kunne lade sig gøre, og mange af deres designs var både nyskabende og revolutionerende. Op gennem det forrige århundrede vakte Nilfisk-støvsugeren opsigt helt ind i internationale kredse.

Nilfisk-støvsugeren var en af de første elektriske europæisk producerede støvsugere. Fisker & Nielsen var innovative i såvel design som konstruktion. De første Nilfisk støvsugere var forsynet med en motor, der kunne køre på både jævn- og vekselstrøm. Dette gjorde salgsarbejdet lettere, da man kun skulle reklamere for én slags støvsuger.

Igennem årene blev der produceret forskelligt tilbehør i form af mundstykker. Disse kunne påmonteres støvsugeren og anvendes til hårtørring såvel som sprøjtemaling. Således var Nimbus-motorcyklen også forud for sin tid med konstruktionsdetaljer, der vakte opsigt og senere blev standart for motorcykler overalt i verden.

Ud over et gedigent håndværk og nyskabende konstruktioner var Nilfisks store force markedsføring. P.A. Fisker forstod vigtigheden af at skabe opmærksomhed omkring sine produkter på verdensplan og benyttede sig af de mange kontakter, han havde fået igennem sit arbejdsliv. Dette gjorde, at Nilfisk blev en eftertragtet eksportvare, og halvdelen af de første Nilfisk blev solgt i udlandet. Den gode fornemmelse for markedsføring ses også tydeligt i de mange flotte reklamer der gennem tiden har været produceret for Nimbus & Nilfisk.

Tilrettelæggelse af udstillingen
Tidens Samlings særudstilling Dansk Design ABC – N for Nimbus & Nilfisk er resultatet af et større samarbejde. Genstandene er især udlånt af Nilfisk-Advance Danmark A/S/NKT udstillingscenter i Brøndby, Danmarks Nimbus Touring museum i Horsens, Per Alleslev, indehaver af Danmarks største private samling af Nimbus og Nilfisk effekter, samt andre privatsamlere.

Særudstillingen er skabt i samarbejde med kuratorer og udstillingsdesignerne Helle Borby og Keith Bassford fra Graphic Workshop.