Søg
Close this search box.

GAL ELLER GENIAL
- PÅ KANT MED JIM LYNGVILD

”Når ting er i forfald, fortæller de smukke historier”

02.02.2014 – 18.10.2014

Alle de gamle effekter, de mange sko og det flotte tøj var et slaraffenland for en mand, der er draget af fortidens smukke detaljer. Han vidste med det samme, at han og Cæcilie en dag måtte skabe noget sammen med hendes gemmer og hans fotografier. Det blev starten på særudstillingen Gal eller Genial – på kant med Jim Lyngvilds univers, hvor man som gæst får et indblik i en kunsters inspirationsverden. Jim Lyngvild, der blandt sine mange titler også er fotograf, har taget billederne til udstillingen og nøje udvalgt effekter fra Tidens Samlings lager til at akkompagnere dem. Tilsammen skaber effekterne og billederne små stemningsoplevelser fra fortiden.

Kunstnerens inspirationsverden
Jim Lyngvilds inspiration kommer fra de små ting omkring os, som ikke falder i øjnene på de fleste. Det er primært ting og steder af ældre dato, der fanger hans opmærksomhed, da de for Jim Lyngvild har mere sjæl end det, der skabes nu. Når Jim Lyngvild står foran noget, der er i forfald, kan han mærke, at det gemmer på nogle spændende og smukke historier, der venter på at blive fortalt. Historier han gerne vil invitere andre til at se.

Bag om billederne
Jim Lyngvild har taget billederne til udstillingen i Den Fynske Landsby og på en gammel privat herregård på Fyn, hvor to længer har stået urørt hen i over 50 år. Et enkelt af billederne er taget i hans eget hjem: vikingeborgen Ravnsborg nær Korinth på Sydvestfyn. Modellerne har Jim Lyngvild fundet på Facebook, da han ville have fat i kvinder, mænd, og børn, der ikke poserer, som professionelle modeller gør. Publikum skal have oplevelsen af at være vidne til naturlige dagligdagsscener krydret med mystik.

Bag om opsætningen
Opsætningen af særudstillingen er til dels inspireret af en lejlighed i Paris, der har stået urørt hen fra 1942 til 2010. I 1942 flygtede Madame de Florian, en kendt fransk skuespillerinde, til det sydlige Frankrig under Anden Verdenskrig, og hun vendte aldrig tilbage. Lejligheden forblev urørt frem til 2010, hvor Madame de Florian døde som 91 årig. I alle de 68 år beholdte hun lejligheden og betalte husleje, i tilfælde af at hun ville vende tilbage en dag, men det nåede hun aldrig. Det syn, der mødte en auktionsleder i 2010, da han fik adgang lejligheden, var uvirkeligt. Lejligheden var som en tidskapsel midt i Paris.
Den fængslende skønhed og mystik har inspireret opsætningen af særudstillingen med de gamle effekter fra Tidens Samling lager.

En rejse fra idé til færdig udstilling
Jim Lyngvild er en alsidig kunster og et menneske med sine meningers mod. Han arbejder i et stort kreativt kaos, hvor idéerne vælter frem. Således har Gal eller Genial været i konstant udvikling fra idé til færdig udstilling. På Tidens Samling kan man fra den 2. februar til den 18. oktober se det endelige resultat, der er blevet til gennem et tæt samarbejde mellem Jim Lyngvild, Tidens Samlings museumsdirektør, Cæcilie Ning Hage, og udstillingsdesigner Helle Borby.