Søg
Close this search box.

klæder skaber børn

Børn gik barfodede, så de ikke sled på skosålerne

01.02.2016 – 17.12.2016

I begyndelsen af det 20. århundrede var små børn alle klædt i kjoler, der var praktiske i forhold til bleskift. Der var ikke forskel på pige- og drengetøj før barnet ikke længere brugte ble og drengene fik bukser på, mens pigerne fortsatte i kjoler.

Hvis midlerne var til det, gik børn som regel i knapstøvler. Ellers var det almindeligt helt op til efter 2. verdenskrig, at børn i sommerhalvåret gik barfodede, så de ikke sled på skosålerne. Tøjet var hjemmelavet med strikkepinde eller trædesymaskine. Kun få havde råd til få tøjet lavet hos en syerske eller skrædder. Når børnene voksede ud af tøjet overgik det til mindre søskende eller andre tæt på familien.

Op i gennem 60’erne blev det skræddersyede tøj erstattet af konfektionstøjet, og det blev i stedet vigtigt, hvilket mærke, der stod i kraven. I firserne kravlede mærkerne sågar udenpå stangtøjet i form af små krokodiller og Nikes genkendelige logo, som modreaktion på 70’ernes unisex-børnetøj i fløjl, mælkedrengestribet denim og hønsestrik.

Særudstillingen er skabt i samarbejde med kuratorer og udstillingsdesignerne Helle Borby og Keith Bassford fra Graphic Workshop.