Menu Luk

11. maj – 17. februar 2015

grundlov logo 2 - Kopi

Tidens Samling fejrer 100-året for kvinders valgret med særudstillingen Kvindeliv gennem 100 år. I de tidstypiske hands-on stuer fra 1900’erne til 1980’erne er kvindeliv i fokus.

elna munch‘‘Mændene vil helt anderledes end nu lære at opfatte Kvinderne som ligestillede Væsner fra det Øjeblik, da Kvinden paa Valgdagen kan lægge sit Lod i Vægtskaalen, sin Stemmeseddel i Valgurnen lige saa godt som Manden, og de fælles Interessers Omraade vil blive meget udvidet, naar Hustruen saa godt som Manden følger det aandelige Livs Foreteelser med den forstaaelse, som Retten til at øve Indflydelse giver.’’

Elna Munch, kvindesagsforkæmper 1913

Selvom kvinderne fik valgret i 1915, var der stadig meget at kæmpe for i 1970. Det gjorde rødstrømpebevægelsen noget ved:

SubstanzDengang sagde mange, at kvindegrupper var den rene apartheid. Og ja sådan kunne det se ud. Men hvad var realiteterne bagved: der var ikke ligeløn for lige arbejde, chefen var en mand, uanset om kvinder havde en lang uddannelse og en ansvarsfuld stilling, så havde hun stadig ansvaret for hjem og børn, og kvindeandelen i folketing og kommunalbestyrelser afspejlede ikke vælgersammensætningen. Det var totalt uretfærdigt syntes vi rødstrømper.”

Ninon Schloss, citat fra særudstillingens åbningstale

På særudstillingen Kvindeliv gennem 100 år bugner det i 1970’er stuen med bannere, ballonbryster og demonstration for fri abort. Tag på en rejse gennem alle stuerne og se, hvilke effekter og historiske begivenheder, der har ændret kvinders vilkår i Danmark.

Læs mere om kvindeliv og ligestilling under “Viden om Tiden.”