Menu Luk

Anne Marie Helgers kjoler gennem 30 år

18. maj – 19. september 2009

kjole fra særudstilling
Anne-Marie Helger i kjole fra særudstillingen

På udstillingen kan du se eller gense det krigskrimigale golfkrigskostume, Hus Forbi kjolen, Mor Danmark og mange, mange flere farverige rober tilhørende skuespillerinden Anne-Marie Helger.
Kjolerne er både i og uden for tidens trend. På den ene side er de store, fantasifulde rober helt uden for tid og sted, men samtidig er de også meget nærværende, fordi de forholder sig åbent til den samtid, som de er en del af.

Knaldkulørte rober og markante holdninger
Mange kender Anne Marie Helger som skuespilleren med de knaldkulørte rober og markante holdninger. I tråd med tidens trend viser Anne Marie Helgers kjoler og fortæller om, hvordan tøj sender budskaber. Det er en udstilling om ”talekjoler.” Det er kjoler, der er med til at formidle det budskab, som bæreren af kjolen ønsker at sende.

Samarbejdet med Lars Andersen
Anne Marie Helgers status som ”hende med kjolerne” kom især med talkshowet Det lille hus på Motorvejen, der blev udviklet og vist på DR i starten af 1990’erne. I showet optrådte hun som talkshowværtinde iført rober skabt af createur Lars Andersen. Fra slutningen af 1980’erne og frem til 2002 har Lars Andersen og Anne Marie Helger kørt parløb omkring udviklingen af kjoler til forskellige optrædener og lejligheder.

Ironi og alvor
Udstillingen viser næsten 20 af Lars Andersens kreationer. De spænder fra det overdådige påfuglekostume til den ironiske Mor Danmark og den smukke og alvorlige Aidskjole. Men der er også kjoler, som er blevet til på anden vis. Jytte Jævns containerlook står Anne Marie Helger selv bag, og det udvikler sig hele tiden, fordi mange, især børn, har foræret hende ting til kostumet. Anne Marie Helger har også fået kreationer foræret. Det gælder Hus Forbi kjolen, der er en gave fra de hjemløse, der kalder hende Fodfolkets dronning. Kjolen er syet af de hjemløses blad Hus Forbi.

Billeder af udstillingen: