Menu Luk

Karismatisk. Autentisk. Nærværende. Hun var en fantasifuld og kreativ kvinde”. Det er disse beskrivelser, der går igen, når man taler med mennesker, der var tæt på stifter af Tidens Samling, Annette Hage (1952 – 2004).hage sløjfe

Annette Hage voksede op på Finsens Allé i Hunderupkvarteret i Odense, men hun havde sin daglige gang på den gamle købmandsgård Kramboden i Nedergade, som hendes far stadig ejer. Måske derfor var Annette Hage fascineret af gamle ting. Hun begyndte i 60’erne at samle på vores allesammens historie og rødder, mens andre havde travlt med at smide ud. Richs-billeder, jesussandaler, Carmen curlere og kapokstole kunne virkelig begejstre Annette. Samleobjekterne var for andre ubetydelige hverdagsting, mens de for Annette fortalte mere interessante historier, end dem hun kunne læse i historiebøgerne.beskåret hage sløjfe

Udtrykket ‘at hage sig fast’ er ikke opfundet eller opkaldt efter Annette Hage, men det kunne det sagtens være. Hun beskæftigede sig indgående med den nære fortid og slap aldrig interessen. Hages umættelige samlermani voksede, og samlingen blev stor. I 1968 åbnede Hage en butik, som hun kaldte BAZAR XLI i Overstræde. Herfra udlejede og solgte hun brugsting og beklædning fra starten af 1900-tallet. Fra butikken leverede hun tøj og rekvisitter til en række historiske danske film som Zappa, Tro, håb og kærlighed og Kunsdskabens træ.

I starten af 1990’erne var den kreative Annette Hage klar til et nyt og større projekt. Hage var sjælden, også som butiksejer. Hun ville helst ikke sælge ud af de specielle stykker tøj og brugsting. Længe havde en drøm spiret i Hage. Drømmen om at oprette et museum, hvor hun kunne vise sin samling frem og derigennem lave et sted, hvor man kunne genopleve den nære fortid. Drømmen gik i opfyldelse. Museet Tidens Samling åbnede døren for de første gæster i 1992. Bare tolv år senere i 2004 døde samleren og ildsjælen Annette Hage efter kort tids sygdom. Men Museet Tidens Samling består.

Af: Line Lektonen

Blå bog Annette Hage:

Annette Hage var ivrig debattør i kulturlivet, butiksindehaver og kostumier. Annette Hage blev født 1952 i Odense. Hendes far ejer den gamle købmandsbutik Kramboden i Nedergade.  Annette Hage boede i Nedergade sammen med sin datter Cæcilie Ning Hage, der i dag er museumsdirektør på Tidens Samling. Annette Hages foretrukne periode var 1950’erne.

Årstal i Annette Hages liv

hage ved butik XLI
Annette Hage, stifteren af museet Tidens Samling, ses her uden for sin butik Bazar XLI, da den lå i Overstræde.

1963 Samlermanien begynder, da Annette som 12-årig i en antikvitetshandler køber en gammel dug fra tiden omkring århundredeskiftet.

1964 Som 14-årig er hendes teenageværelse begyndt at bugne med voksne kvinders kasserede garderober.

1968 Indehaver af genbrugsbutik og udlejningsstedet BAZAR XLI i Overstræde. Genbrugsbutikken var en af de første af sin slags.

1968 På Marie Jørgensens Pigeskole må en 15-årig Annette møde op på rektors kontor til en påtale for sin påklædning. Hun gik i gammel herreskjorte og plusfourbukser.

1982 Annette var med til at besætte Industripalæet, da hun var stærkt imod, at det gamle palæ skulle rives ned. Lige lidt hjalp det.

1992 Stifter af museet Tidens Samling i Brandts Passage.

1999 Kåret til Årets Fynbo for sit arbejde med Tidens Samling og bidraget til kulturarven med udlejning til film.

 

hage i butik
Ved åbningen af museet Tidens Samling i Odense sagde stifter Annette Hage: “Jeg samler danskernes egen historie, vores rødder og de små hverdagsting, der siger mere, end hvad jeg kan læse i historiebøgerne. Jeg vil gerne dele den nære fortid og de mange minder med andre”.

Tidens Samling anvender cookies til at huske dine præferencer og generere statistik over brugen af hjemmesiden. Ved at trykke GODKEND accepterer du vores brug af cookies.